Confectie / Maatwerk

Kennismaking en passen

1. Kennismaking

Bij de kennismaking, ook wel het intakegesprek genoemd, bespreekt u uw wensen (bijvoorbeeld, een oplossing voor dun haar of haarverlies door ziekte of veroudering, behoefte aan meer volume bij een optreden of feest ). Anita & Patrick kijken samen met u naar uw eigen haar. U vertelt welke eisen u stelt aan uw nieuwe haar: lang haar, kort haar, type kapsel, kleur, gebruiksmogelijkheden etc. Patrick meet uw hoofd op en houdt rekening met een bril, een gehoorapparaat etc. Indien u uw verzekeringspolis bij u hebt, kijkt hij samen met u, op welke vergoeding u recht hebt. Aan de hand van foto’s, een voorbeeldhaarwerk en uw specifieke wensen bepaalt u samen met Patrick welk type haarwerk voor u geschikt lijkt. U maakt verder twee belangrijke keuzes.

 • De keuze tussen echt haar of kunsthaar.
 • De keuze tussen haarwerk dat in op grotere schaal vervaardigd is (confectiehaarwerk) of haarwerk dat speciaal voor u wordt gemaakt (maatwerk).

Daarnaast toont Patrick u desgewenst doekjes, mutsjes en bandana’s die u naast een haarwerk kunt gebruiken, bijvoorbeeld wanneer u thuis bent en uw hoofd warm wilt houden. Sommige mensen gebruiken deze hulpmiddelen in plaats van een haarwerk.

2. Pasafspraak

Patrick presenteert enkele confectiehaarwerken die u in het vorige gesprek samen met hem hebt uitgezocht. De haarwerken zijn nu op zicht besteld zodat u ze kunt passen. Is er een haarwerk bij dat u bevalt? Dan wordt dit haarwerk, indien nodig, afgespeld zodat het u precies past. Later zal Patrick het, indien nodig, met naald en draad aanpassen aan de vorm van uw hoofd.

Koos u voor een haarwerk op maat, dan maakt Patrick nu een zogenaamde ‘mal’. Hij maakt de vorm van uw hoofd na met behulp van een dunne kunststof plaat. Deze plaat wordt bij verwarmen buigzaam. Daarna tekent Patrick op de mal uw haargrens aan. U bekijkt samen met Patrick welke kleur haar en welke haarstructuur geschikt voor u is. In volgende afspraken kijkt u samen met Patrick of het haarwerk past. Vaak zijn meerdere (pas)afspraken nodig om tot het gewenste eindresultaat te komen.

U kunt uw haarwerk kosteloos reserven voor een periode van 3 tot 6 weken.

3. De plaatsingsafspraak

Het haarwerk kan nu klaargemaakt worden. U past het en wanneer het u bevalt, knipt Patrick of Anita het voor u in. Hierdoor valt het in een coupe die bij u past en u flatteert. U leert hoe u het haarwerk het beste kunt opzetten en afzetten. Ook toont Patrick u hoe u met uw handen het haarwerk in model kunt brengen zodat het natuurlijk valt. Vervolgens krijgt u uitleg hoe u het haarwerk kunt verzorgen met het verzorgingspakket. Ook krijgt u uitleg over de verzorging van de hoofdhuid. Verder kunt u vragen stellen over het gebruik van het haarwerk. Wat kunt u beter wel of niet doen? Wat mag u verwachten?

4. De controle-afspraak

U hebt het haarwerk een à twee weken gedragen en merkt of het goed zit of niet. U mag nu een controle-afspraak maken. Soms merkt u meteen dat het haarwerk ‘eigen’ voelt. Soms hebt u een paar dagen nodig om vertrouwd te raken met uw nieuwe haarwerk. Als u gewend was aan uw vorige haarwerk, dan zult u soms duidelijk merken: ja, dit haarwerk  voelt nieuw. Sommige mensen ervaren een zekere spanning of lichte ‘draagpijn’. Is dit gevoel na een paar dagen niet weg, neem dan contact met Anita & Patrick op. Ook als uw hoofdhuid geïrriteerd raakt, is het belangrijk contact op te nemen. Gelukkig spelen deze problemen doorgaans niet of nauwelijks. De meeste cliënten zijn tevreden met hun haarwerk. Een enkele keer is er toch nog een vraag. Bijvoorbeeld om een lokje haar weg te knippen dat steeds in uw gezicht valt. Schroom niet om uw vraag bij Anita & Patrick neer te leggen. Een veilig gevoel en comfort bij het dragen is heel belangrijk.

Voordelen haarwerk

Haarwerk is een hulpmiddel. Het is geen oplossing voor haarverlies. Maar het kan wel een oplossing zijn voor andere problemen.

Bijvoorbeeld:

 • U wilt tijdens de behandeling van uw ziekte zo min mogelijk geconfronteerd worden met vragen over uw gezondheid. Vragen van klanten of van mensen op een verjaarsvisite.
 • U wilt er altijd goed uitzien met haar dat er verzorgd uitziet.
 • U bent het zat om dunne plekken te camoufleren. U wilt de zekerheid dat uw haar er goed uitziet.
 • U vindt dat u zich lang genoeg druk gemaakt hebt over uw haar. U wilt uw energie aan andere zaken besteden.
 • U wilt in de spiegel kijken zonder steeds aan uw haarverlies herinnerd te worden.
 • U houdt zelf de regie in handen. U kijkt niet langer toe hoe uw haar steeds verder uitvalt.

Haarwerk kiezen

Indien u erover denkt om een haarwerk aan te schaffen, kunt u Anita & Patrick bellen voor een afspraak. Zij helpen maar één haarwerkcliënt per keer. Daardoor bent u verzekerd van optimale privacy.

Comfortabele salon

Het kennismaken en passen vindt plaats in een prettige, comfortabele salon voorzien van goed licht en spiegels. Hierdoor krijgt u een reële indruk hoe u er met haarwerk uitziet. Anita & Patrick stellen u op uw gemak en nemen de tijd voor een kop koffie of thee.

Samen komen

Veel mensen vinden het prettig om samen met iemand anders te komen. Zeker wanneer u met iemand samenleeft, is het verstandig deze bij het hele proces te betrekken. Neem dus gerust één persoon mee. Meer mensen? Meer meningen. Moeilijker kiezen!

Voorbereiding

Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel) van de aanschafkosten van een haarwerk bij ziekte. Neem uw verzekeringspolis van de ziektekosten mee naar het eerste gesprek.

Het is verstandig van te voren na te kijken hoeveel van uw verplichte eigen risico u al gebruikt hebt. Misschien hebt u bij het afsluiten van uw polis gekozen voor een vrijwillig hoger risico. Dit is ook handig om te weten. Patrick verzorgt voor u al het papierwerk en legt u uit op welke kosten u moet rekenen. Als u klikt op Kosten/vergoeding kunt u een formulier invullen waarmee u desgewenst alvast uw eigen bijdrage aan uw haarwerk kunt schatten.

Vier afspraken

Normaal gesproken zijn er vier afspraken nodig om u aan een haarwerk te helpen. Drie afspraken van ongeveer 50 minuten plus een controle-afspraak die doorgaans niet langer dan 10 minuten duurt. Ook wanneer u een haarwerk nodig hebt voor een optreden of een speciale gelegenheid, zonder dat er sprake is van haarverlies, werken Anita & Patrick met drie à vier contactmomenten.

Tijdens deze afspraken maakt u bijvoorbeeld de keuze tussen echt haar en kunsthaar. En tussen maatwerk en confectie. Dat wil zeggen tussen een haarwerk dat speciaal voor u gemaakt is, of een haarwerk dat op grotere schaal geproduceerd is. Voor welke variant u ook kiest, Patrick zorgt voor een verzorgd en persoonlijk resultaat.

U ziet Anita & Patrick bij:

 1. Het kennismakingsgesprek
 2. De pasafspraak
 3. De plaatsingsafspraak
 4. De controle-afspraak

Op tijd komen

Bent u veel vroeger dan gepland? Maak dan gerust nog een kleine wandeling door de stad of geniet van een van Maastrichts mooie cafés. Op die manier is uw eigen privacy gegarandeerd, net als die van de klant vóór u. De drie eerste gesprekken duren ongeveer 50 minuten

U kunt kiezen voor haarwerk met echt haar of met kunsthaar. Het maakt niet uit of u een haarwerk op
maat wilt of een haarwerk dat op grotere schaal is vervaardigd. In beide gevallen is de keuze tussen
kunsthaar en echt haar mogelijk.
Voordelen van ECHT haar
 • Echt haar is een natuurproduct en ziet er dus ook heel natuurlijk uit.
 • Echt haar kunt u drogen, krullen, verven en stylen zoals dat ook bij uw eigen haar mogelijk is. Het verdraagt de warmte van een krultang en een föhn goed.
 • Hebt u een gedeeltelijk haarwerk, dan kan alleen een haarwerk van echt haar goed geïntegreerd worden met uw eigen haar.
 • Transpireert u veel, sport u veel? Echt haar blijft langer mooi.
 • Echt haar kan wel twee jaar meegaan, bij goede verzorging en goed gebruik.
 • Echt haar kan geverfd worden, kunsthaar niet.
 • Heel lang haar ziet er alleen langdurig mooi uit als het echt haar is.
Voordelen van kunsthaar
 • Kunsthaar is goedkoper dan echt haar.
 • Kunsthaar valt vanzelf in model wanneer u het na het wassen op een paspopkop of haarrekje laat drogen. U hebt er dus weinig werk aan.
 • Kunsthaar ziet er bij een korter kapsel prima uit en is goed te verzorgen.

Hebt u de keuze tussen echt haar en kunsthaar gemaakt, dan valt er daarna nog meer te kiezen. Bij echt haar hebt u onder andere de keuze uit Aziatisch en Europees haar. Doorgaans adviseren Anita & Patrick Europees haar voor het natuurlijkste resultaat.

Bij kunsthaar kunt u onder meer kiezen uit:

 • Synthetisch haar (oppassen met warmte en vocht, niet föhnen of krullen),
 • Cyber hair (verkleurt niet, duurzaam, lijkt op eigen haar, kan tegen warmte en vocht, vormvast, dat wil zeggen niet gemakkelijk om te vormen naar meer of minder krul met een krultang of föhn),
 • Vital hair (verkleurt niet, duurzaam, lijkt op eigen haar, kan tegen warmte en vocht, makkelijk te stylen en te föhnen, mogelijkheid te variëren met meer of minder krul).

Confectie of maatwerk?

U kunt een haarwerk kiezen dat op grotere schaal geproduceerd wordt (confectiehaarwerk). U kunt ook een haarwerk helemaal voor u laten maken (maatwerk).

Confectiehaarwerk: Natuurlijk is confectie goedkoper dan maatwerk. Bovendien is de besteltijd doorgaans maar 8 dagen. Anita en Patrick kunnen de meeste mensen helpen met een confectiehaarwerk. Kiest u hiervoor, dan past Patrick het montuur van dit haarwerk met naald en draad aan de vorm van uw hoofd aan. Vervolgens knipt hij het haar voor u in een coupe die bij u past. Het zogenaamde ‘inknippen’. Je zou kunnen zeggen dat Anita & Patrick dus altijd ‘maatwerk’ leveren, zelfs als u bij hen een confectiehaarwerk koopt.

Haarwerk op maat: De mogelijkheden bij haarwerk op maat zijn groot. Wilt u heel erg lang haar? Of is uw hoofd erg groot of juist erg klein? Dan kan maatwerk nodig zijn. Ook een bril, een gehoorapparaat of een medisch hulpmiddel zoals een drain kan ervoor zorgen dat een confectiehaarwerk niet past. Dan is maatwerk vereist.

Hebt u uw eigen haar deels nog, zoals bij alopecia vaak het geval is, dan kunnen wij een haarwerk voor u maken dat geïntegreerd wordt in uw eigen haar. Ook dan ligt maatwerk voor de hand. Het verschil tussen uw eigen haar en uw haarwerk zal niet te zien zijn.

Maatwerk wil zeggen dat Patrick speciaal voor u een haarwerk ontwerpt en laat knopen. Uw haarwerk is dus een ‘unicaat’ waarvan er geen tweede bestaat. Patrick kan hierbij volledig inspelen op uw wensen. Hij kan variëren met de kleur van het haar, de dikte en de lengte, de vorm van het montuur etc. Omdat het haarwerk helemaal is aangepast aan de vorm van uw hoofd zal het zeer comfortabel te dragen zijn.

Indien u kiest voor een haarwerk op maat, maakt Patrick de vorm van uw hoofd na met behulp van een dunne kunststof plaat. Deze plaat wordt bij licht verwarmen buigzaam. Daarna tekent Patrick hierop uw haargrens aan. Vervolgens maakt u samen met hem de keuze voor haarkleur, haarstructuur, kapsel etc.

Net als bij kleding die speciaal op maat gemaakt wordt (haute couture), zijn er bij haarwerk op maat meerdere afspraken of pasrondes nodig. Het proces kost meer tijd (10 tot 16 weken plus de voorbereidende afspraken), u hebt dus meer geduld nodig. Omdat het langer duurt voor u het eindresultaat ziet, is het fijn als u vertrouwen kunt stellen in degene die voor u het haarwerk ontwerpt. Kunt u zich overgeven aan de vakkunst van een ander? Bent u bereid wat meer tijd te investeren? Streeft u naar topkwaliteit? Dan is maatwerk voor u een optie.

Oorzaken haarverlies

Wie last heeft van ongewild haarverlies heeft een probleem. Dat probleem kunnen Anita en Patrick Heerings helaas niet voor u oplossen.  Haarverlies kan bijvoorbeeld deze oorzaken hebben:

 1. U hebt last van haaruitval die hormoongerelateerd is: alopecia androgenetica. Deze vorm komt voor bij 40 procent van de mannen boven de 30 jaar en bij 20 procent van de vrouwen. Veel mensen zien deze vorm van haarverlies bij mannen niet als een ziekte, maar als een natuurlijk gevolg van het ouder worden. Verzekeraars vergoeden daarom meestal niets voor haarwerk in dit geval. Er zijn inmiddels medicijnen beschikbaar die ervoor zorgen dat haarverlies minder hard gaat of grotendeels voorkomen wordt. Deze medicijnen hebben niet altijd het beoogde effect en minder prettige bijwerkingen.
 1. U hebt de ziekte alopecia areata (= pleksgewijze kaalheid) of alopecia totalis (=totale kaalheid). Dit is een aandoening van het immuunsysteem. Dat wil zeggen dat uw lichaam uw eigen haarwortels aanvalt. Uw afweersysteem staat als het ware te sterk afgesteld. Ga naar uw huisarts en vraag doorverwijzing naar een dermatoloog of naar de immunoloog (internist die gespecialiseerd is in ziekten van het afweersysteem). Met zalven of andere medicijnen zijn soms uitstekende resultaten te behalen. Soms hebben ze echter niet het beoogde effect en zijn er vervelende bijwerkingen.
 1. U hebt kanker of een reumatische aandoening en wordt behandeld met chemotherapie (cytostatica). Het doel van de chemotherapie is snel delende tumorcellen kapot te maken. Tijdens de behandeling lopen echter vaak ook andere snel delende cellen schade op, zoals de cellen die verantwoordelijk zijn voor uw haargroei. Haarverlies is vaak, maar niet altijd, het gevolg. Ook wanneer uw hoofdhuid bestraald wordt, kan haarverlies optreden. Vraag uw arts of u tijdens de chemokuren gebruik kunt maken van koeling van de hoofdhuid. Dit is een relatief nieuwe manier om haarverlies te verminderen, te beperken of soms te voorkomen. Deze therapie is inmiddels in veel ziekenhuizen beschikbaar.
 1. IJzertekort, een crashdieet, schildklieraandoeningen, een bepaalde schimmel of trichotillomanie (een psychische aandoening waardoor u constant draait en trekt aan uw haar), kunnen ook voor haarverlies zorgen.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen.

Openingstijden

Behandeling volgens of afspraak.

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag: 8:45 - 17:30
 • Woensdag: 8:45 - 17:30
 • Donderdag: 8:45 - 17:30
 • Vrijdag: 8:45 - 17:30
 • Zaterdag: 8:00 - 14:00

Een op u aangepaste openingstijd is in overleg mogelijk *

Contact

(043) 321 49 74

info@heeringshaarwerken.nl

Tongerseweg 118, 6214 BD Maastricht

06 2030 0436